<< Constant Index

het verdriet van A

Laila Ekchouchou, 20/08/06

Toen ik vanmorgen de weekendeditie van de Standaard doorbladerde (DS,19/08/06) viel mijn oog direct op de VRAAG VAN DE WEEK. Mogen leerkrachten een hoofddoek dragen? Nu de antwoorden van een aantal ‘prominenten’ in het onderwijs en een aantal politici verbaasde mij uiteraard niet. Het dragen van een hoofddoek kan niet getolereerd worden volgens het neutraliteitsbeginsel. Vanuit het platform Blijf van mijn hoofddoek! zijn wij van mening dat het principe van neutraliteit in een school zich moet baseren op de inhoudelijke invulling van de programma’s en de relaties tussen leerlingen en leerkrachten onder elkaar. Het mag zich niet tot uiterlijkheden beperken! Een school die zich inlaat met de persoonlijke & levensbeschouwelijke keuze van haar leerlingen én leerkrachten schendt het neutraliteitsbeginsel. Een schoolreglement waarin het verbod vermeld staat blijft een aantasting van de mensenrechten.

Patrick Janssens (sp.A), burgemeester Antwerpen, gaat zelfs een stapje verder en verklaart in hetzelfde artikel dat hij zelfs begrip opbrengt voor een bank die niet toestaat dat haar loketpersoneel met een hoofddoek, een kruisje, een keppeltje of een vrijzinnige fakkel achter de balie plaatsneemt.

Niet zo héél lang geleden was het dezelfde Patrick Janssens, die naar aanleiding van de racistische moorden in Antwerpen, in het Vlaams parlement uithaalde en verklaarde dat Vlaanderen resoluut moet kiezen voor ‘diversiteit’. Vlaanderen kan homogeen zijn, de grenzen kunnen dicht, ‘maar dan keren we terug in de geschiedenis en dan gaan we niet vooruit, aldus Janssens. “Racisme is dom, diversiteit is vooruitgang. Enkel in Bokrijk en Pompei zal nooit iets veranderen”, zei hij. Janssens riep ook alle beleidsverantwoordelijken op om in de spiegel te kijken. (Het laatste nieuws, 24/05/06).

Op vrijdag 26 mei vond er onder de twee motto’s ‘Het verdriet is van A’ en ‘Stop racisme, diversiteit is realiteit’ een stille optocht plaats in de stad Antwerpen als steunbetuiging aan de families van Mohamed Bouazza en de slachtoffers van de racistische moorden. De optocht was een sereen protest tegen alle vormen van geweld in onze samenleving en een pleidooi voor een verdraagzame stad.

Als Antwerps burgemeester moet ook hij kiezen voor diversiteit én daar hoort de hoofddoek bij!! Op school, op ons werk,   kortom overal! Hoe kunnen we streven naar een divers Vlaanderen als we telkens weer groepen uitsluiten? Hoe kan je een pleidooi houden voor een verdraagzame stad als je zelf resoluut blijft kiezen voor een uitsluitingsmechanisme? Ziet hij niet dat de kansen van moslimmeisjes in zijn eigen stad worden beknot? In het onderwijs krijgen ze te horen dat ze niet mogen zijn wie ze zijn, met demotivatie en een laag zelfbeeld als gevolg. Daarbovenop moeten ze een school gaan kiezen waar ze wel een hoofddoek mogen dragen. Vaak maken ze hierdoor een verkeerde studiekeuze. Vele bedrijven tolereren de hoofddoek nog steeds niet. Hoogopgeleide meisjes worden gedwongen om een (minderwaardige) job te kiezen waar ze wel hun hoofddoek mogen dragen.

Beste Patrick, verander de wereld, begin bij jezelf. Hopelijk vergat je ondertussen zelf niet in de spiegel te kijken! ‘t Stad is NIET van iedereen! En dat is pas het verdriet van A!

Laila Ekchouchou

Platform ‘Blijf van mijn hoofddoek!’
www.blijfvanmijnhoofddoek.be

Comments are closed.